Свързване на общностите с прецизна здравна информация относно коронавируса (COVID-19)

Партнираме си с глобални здравни организации, за да споделяме прецизна информация за превенция на заболяването и ви свързваме с инструменти, които да ви помогнат да управлявате общностите си.

Справянето с широк спектър от разговори, включващи коронавируса (COVID-19) и цялостните здравни притеснения във вашите общности може да бъде трудно, особено когато се опитвате да разграничите фактите от измислиците. Ако искате да споделите с членовете на групата си надеждно съдържание относно превенцията на коронавируса или справянето с тревожността, свързана с вируса, събрахме полезна информация от водещите здравни власти.

Превенция на заболяването

 • Мийте ръцете си често със сапун и вода в продължителност на най-малко 20 секунди. Ако нямате на разположение сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
 • Избягвайте близък контакт с хора, които са болни.
 • Ако кашляте или кихате, правете го в ръкава си или използвайте кърпичка. Незабавно изхвърлете кърпичката в затворен кош за боклук, след което почистете ръцете си.
 • Почиствайте редовно повърхностите с дезинфектант. Например: винаги почиствайте кухненските пейки и работните бюра.

Ако не се чувствате добре

(СЗО)

 • Избягвайте да пътувате, ако имате температура и/или кашлица. След като се приберете у дома, свържете се със здравен специалист и му кажете къде сте били.
 • Ако не се чувствате добре, останете вкъщи и се обадете на личния си лекар. (СЗО)

Относно маските

(СЗО)

Носете маска, ако:

 • Сте здравен работник, работещ с пациенти с COVID-19.
 • Сте здрави, но се грижите за човек с подозрение за коронавирусна инфекция.
 • Кашляте или кихате.

Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с често почистване на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода. Ако носите маска, трябва да знаете как да я използвате и как да я изхвърлите правилно, както е споделено в уеб сайта на СЗО.

Справяне с нарастващата тревожност или стигма

(СЗО)

Знаем, че е възможно хората в общностите ви да са разтревожени, стресирани или уплашени. Ето някои важи неща, които да вземете предвид и да споделите с членовете на общността си:

 • Нормално е да сте тъжни, стресирани, объркани, уплашени или ядосани по време на кризисна ситуация. Може да ви помогне, ако говорите с хора, на които се доверявате, например приятели, роднини или членовете на общността ви.
 • Ако трябва да си останете вкъщи, поддържайте здравословен начин на живот, включително подходящ хранителен режим, сън, упражнения. Поддържайте връзка с любимите хора чрез имейл или по телефона и се свързвайте с голямата си общност във Facebook за подкрепа.
 • Не използвайте цигари, алкохол или наркотици за справяне с емоциите.
 • Ако се чувствате претоварени, говорете със здравен работник или съветник. Подгответе си план къде да отидете и как да потърсите помощ за физическото и душевното си здраве, ако се налага.
 • Разберете фактите. Съберете информация, която ще ви помогне с точност да определите риска си, за да предприемете разумни предпазни мерки. Намерете достоверен източник, на когото имате доверие, например уеб сайта на СЗО или местна или държавна агенция за обществено здраве.

Когато публикувате в общностите си, споделяйте най-новите факти от достоверни източници, избягвайте хиперболи и показвайте солидарност със засегнатите хора, като представите на общността си историите на хора, които са засегнати от вируса. Не забравяйте обаче да не споделяте информация за здравословните проблеми на други хора (например споделяне без разрешение за човек, засегнат от COVID-19).

Използване на инструментите на Facebook за по-добро управление на общностите ви по време на тези здравни притеснения

Имаме няколко инструмента, които можете да използвате, за да управлявате общността си ефективно, ако в този период има увеличение на обема публикации, коментари и въпроси.

Управлявайте разговорите и следете за невярна информация

 • Одобрение на публикациите

Временното включване на одобрението на публикациите в групата ви може да ви помогне да се справите с потока въпроси и с редицата повтарящи се въпроси, които получавате. Научете повече тук за това как други администратори използват одобрението на публикациите.

Ако не искате да включвате одобрението на публикациите за цялата група, имате опцията да включите одобрението на публикациите за отделни членове, които искате да следите.

 • Контроли за публикуване в страницата ви

По отношение на управлението на разговорите в страницата ви във Facebook можете да контролирате дали посетителите могат да публикуват в страницата ви, като позволите или дезактивирате публикациите от други хора. Вижте как да редактирате настройките за публикуване в страницата ви тук. Можете също така да включите или изключите съобщенията в страницата ви в зависимост от нуждите на общността ви и ресурсите на екипа ви.

 • Предупреждения за ключови думи

Спестете си времето, което иначе бихте отделили за преглеждане на безброй разговори за споменаване на вируса или други здравни притеснения, с помощта на предупрежденията за ключови думи. Можете да създадете персонализиран списък с думи и фрази, след това да получавате известия, когато тези термини се появят в групата ви, за да можете да реагирате лесно и бързо.

 • Блокиране на думи и добавяне на филтър за ругатни

Страниците имат някои инструменти, които ще ви помогнат лесно да модерирате разговорите. Блокирайте определени думи, които не искате да виждате в страницата си, и добавете филтър за ругатни, за да блокирате думи, отбелязани от общността като обидни, и да предотвратите конфликти. Погледнете тук за подробна информация как да настроите тези инструменти за модериране в страницата ви във Facebook.

 • Инструменти за прилагане: заглушаване, блокиране или затваряне на коментари

Когато има активна нишка, понякога разговорите излизат извън контрол. Във вашата група прилагайте вашите правила и ако е необходимо, можете да заглушавате или блокирате членове в допълнение към затварянето на коментари в нишка. Научете повече за прилагането на правилата на групата тук.

 • Поставяне на бан или премахване на хора от страницата ви

В страницата ви във Facebook можете да поставите бан на хора от страницата ви или да премахнете някого, който харесва страницата ви. Можете също така да зададете ограничения по държава и възраст, за да контролирате кой може да вижда и харесва страницата ви. Прочетете повече за контролирането кой може да вижда страницата ви тук.

Споделяйте надеждна информация

 • Обявления в групата

Ограничаването на всички групови разговори относно коронавируса в една нишка може да помогне на администраторите ви да отговарят на въпросите и да се уверят, че няма да изпуснат нищо. Направете тази нишка като обявление в групата, за да могат членовете лесно да го намерят, да го използват за справка и да взаимодействат в него. Научете как да закачите публикация в обявленията тук.

 • Модули за социално обучение

Ако имате много информация или ресурси за споделяне, създайте модул в групата си и препращайте хората към него. Препоръчваме споделянето на връзки към Световната здравна организация.

Останете свързани и подкрепяйте общността си

 • Facebook Live и „Съвместно гледане“

Facebook Live ви позволява да бъдете част от случващото се по света в реално време, където и да се намирате. Ако хората от общността ви не могат да се срещнат на живо, можете да използвате Facebook Live, за да организирате онлайн събития и да останете свързани. Предавайте на живо от приложението на Facebook на телефона ви, за да излъчите разговор с говорител, изпълнение или въпроси и отговори. Можете да използвате и камера за настолен компютър или софтуер за поточно предаване, за да имате по-високо качество на звука и картината.

„Съвместно гледане“ е друг начин да се свързвате с приятелите и почитателите си. Организирайте или се присъединете към съвместно гледане, за да гледате видеоклипове заедно и да си чатите в реално време.

Научете повече за поточното предаване на живо на събития.

 • Заявки за членство

Възможно е в групата ви да има поток от заявки от потенциални членове, които търсят подкрепа или информация. С достатъчно голямо увеличение можете да решите да спрете приемането на заявки или да използвате нашите инструменти, за да улесните процеса за администраторите ви. Тук вижте съвети как да сортирате заявките или използвайте нашия инструменти, който автоматично ще одобрява новите заявки за членство на базата на определени изисквания за членство, зададени от вас.

 • Теми

Насърчавайте хората, които пишат подкрепящи или информативни публикации. Създайте тема в групата си, за да може хората лесно да намират тези нишки и да взаимодействат в раздела с коментари.

Надяваме се, че тези инструменти в общностите ще ви помогнат по-лесно да управлявате разговорите, да акцентирате върху полезна и достоверна информация и да подкрепяте членовете си. За повече информация относно нашите усилия във Facebook и Instagram вижте блога ни в „Читалня“.

Партнираме си с глобални здравни организации, за да споделяме прецизна информация за превенция на заболяването и ви свързваме с инструменти, които да ви помогнат да управлявате общностите си.

Справянето с широк спектър от разговори, включващи коронавируса (COVID-19) и цялостните здравни притеснения във вашите общности може да бъде трудно, особено когато се опитвате да разграничите фактите от измислиците. Ако искате да споделите с членовете на групата си надеждно съдържание относно превенцията на коронавируса или справянето с тревожността, свързана с вируса, събрахме полезна информация от водещите здравни власти.

Превенция на заболяването

(СЗО)

 • Мийте ръцете си често със сапун и вода в продължителност на най-малко 20 секунди. Ако нямате на разположение сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.
 • Избягвайте близък контакт с хора, които са болни.
 • Ако кашляте или кихате, правете го в ръкава си или използвайте кърпичка. Незабавно изхвърлете кърпичката в затворен кош за боклук, след което почистете ръцете си.
 • Почиствайте редовно повърхностите с дезинфектант. Например: винаги почиствайте кухненските пейки и работните бюра.

Ако не се чувствате добре

(СЗО)

 • Избягвайте да пътувате, ако имате температура и/или кашлица. След като се приберете у дома, свържете се със здравен специалист и му кажете къде сте били.
 • Ако не се чувствате добре, останете вкъщи и се обадете на личния си лекар. (СЗО)

Относно маските

(СЗО)

Носете маска, ако:

 • Сте здравен работник, работещ с пациенти с COVID-19.
 • Сте здрави, но се грижите за човек с подозрение за коронавирусна инфекция.
 • Кашляте или кихате.

Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с често почистване на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа или сапун и вода. Ако носите маска, трябва да знаете как да я използвате и как да я изхвърлите правилно, както е споделено в уеб сайта на СЗО.

Справяне с нарастващата тревожност или стигма

(СЗО)

Знаем, че е възможно хората в общностите ви да са разтревожени, стресирани или уплашени. Ето някои важи неща, които да вземете предвид и да споделите с членовете на общността си:

 • Нормално е да сте тъжни, стресирани, объркани, уплашени или ядосани по време на кризисна ситуация. Може да ви помогне, ако говорите с хора, на които се доверявате, например приятели, роднини или членовете на общността ви.
 • Ако трябва да си останете вкъщи, поддържайте здравословен начин на живот, включително подходящ хранителен режим, сън, упражнения. Поддържайте връзка с любимите хора чрез имейл или по телефона и се свързвайте с голямата си общност във Facebook за подкрепа.
 • Не използвайте цигари, алкохол или наркотици за справяне с емоциите.
 • Ако се чувствате претоварени, говорете със здравен работник или съветник. Подгответе си план къде да отидете и как да потърсите помощ за физическото и душевното си здраве, ако се налага.
 • Разберете фактите. Съберете информация, която ще ви помогне с точност да определите риска си, за да предприемете разумни предпазни мерки. Намерете достоверен източник, на когото имате доверие, например уеб сайта на СЗО или местна или държавна агенция за обществено здраве.

Когато публикувате в общностите си, споделяйте най-новите факти от достоверни източници, избягвайте хиперболи и показвайте солидарност със засегнатите хора, като представите на общността си историите на хора, които са засегнати от вируса. Не забравяйте обаче да не споделяте информация за здравословните проблеми на други хора (например споделяне без разрешение за човек, засегнат от COVID-19).

Използване на инструментите на Facebook за по-добро управление на общностите ви по време на тези здравни притеснения

Имаме няколко инструмента, които можете да използвате, за да управлявате общността си ефективно, ако в този период има увеличение на обема публикации, коментари и въпроси.

Управлявайте разговорите и следете за невярна информация

 • Одобрение на публикациите

Временното включване на одобрението на публикациите в групата ви може да ви помогне да се справите с потока въпроси и с редицата повтарящи се въпроси, които получавате. Научете повече тук за това как други администратори използват одобрението на публикациите.

Ако не искате да включвате одобрението на публикациите за цялата група, имате опцията да включите одобрението на публикациите за отделни членове, които искате да следите.

 • Контроли за публикуване в страницата ви

По отношение на управлението на разговорите в страницата ви във Facebook можете да контролирате дали посетителите могат да публикуват в страницата ви, като позволите или дезактивирате публикациите от други хора. Вижте как да редактирате настройките за публикуване в страницата ви тук. Можете също така да включите или изключите съобщенията в страницата ви в зависимост от нуждите на общността ви и ресурсите на екипа ви.

 • Предупреждения за ключови думи

Спестете си времето, което иначе бихте отделили за преглеждане на безброй разговори за споменаване на вируса или други здравни притеснения, с помощта на предупрежденията за ключови думи. Можете да създадете персонализиран списък с думи и фрази, след това да получавате известия, когато тези термини се появят в групата ви, за да можете да реагирате лесно и бързо.

 • Блокиране на думи и добавяне на филтър за ругатни

Страниците имат някои инструменти, които ще ви помогнат лесно да модерирате разговорите. Блокирайте определени думи, които не искате да виждате в страницата си, и добавете филтър за ругатни, за да блокирате думи, отбелязани от общността като обидни, и да предотвратите конфликти. Погледнете тук за подробна информация как да настроите тези инструменти за модериране в страницата ви във Facebook.

 • Инструменти за прилагане: заглушаване, блокиране или затваряне на коментари

Когато има активна нишка, понякога разговорите излизат извън контрол. Във вашата група прилагайте вашите правила и ако е необходимо, можете да заглушавате или блокирате членове в допълнение към затварянето на коментари в нишка. Научете повече за прилагането на правилата на групата тук.

 • Поставяне на бан или премахване на хора от страницата ви

В страницата ви във Facebook можете да поставите бан на хора от страницата ви или да премахнете някого, който харесва страницата ви. Можете също така да зададете ограничения по държава и възраст, за да контролирате кой може да вижда и харесва страницата ви. Прочетете повече за контролирането кой може да вижда страницата ви тук.

Споделяйте надеждна информация

 • Обявления в групата

Ограничаването на всички групови разговори относно коронавируса в една нишка може да помогне на администраторите ви да отговарят на въпросите и да се уверят, че няма да изпуснат нищо. Направете тази нишка като обявление в групата, за да могат членовете лесно да го намерят, да го използват за справка и да взаимодействат в него. Научете как да закачите публикация в обявленията тук.

 • Модули за социално обучение

Ако имате много информация или ресурси за споделяне, създайте модул в групата си и препращайте хората към него. Препоръчваме споделянето на връзки към Световната здравна организация.

Останете свързани и подкрепяйте общността си

 • Facebook Live и „Съвместно гледане“

Facebook Live ви позволява да бъдете част от случващото се по света в реално време, където и да се намирате. Ако хората от общността ви не могат да се срещнат на живо, можете да използвате Facebook Live, за да организирате онлайн събития и да останете свързани. Предавайте на живо от приложението на Facebook на телефона ви, за да излъчите разговор с говорител, изпълнение или въпроси и отговори. Можете да използвате и камера за настолен компютър или софтуер за поточно предаване, за да имате по-високо качество на звука и картината.

„Съвместно гледане“ е друг начин да се свързвате с приятелите и почитателите си. Организирайте или се присъединете към съвместно гледане, за да гледате видеоклипове заедно и да си чатите в реално време.

Научете повече за поточното предаване на живо на събития.

 • Заявки за членство

Възможно е в групата ви да има поток от заявки от потенциални членове, които търсят подкрепа или информация. С достатъчно голямо увеличение можете да решите да спрете приемането на заявки или да използвате нашите инструменти, за да улесните процеса за администраторите ви. Тук вижте съвети как да сортирате заявките или използвайте нашия инструменти, който автоматично ще одобрява новите заявки за членство на базата на определени изисквания за членство, зададени от вас.

 • Теми

Насърчавайте хората, които пишат подкрепящи или информативни публикации. Създайте тема в групата си, за да може хората лесно да намират тези нишки и да взаимодействат в раздела с коментари.

Надяваме се, че тези инструменти в общностите ще ви помогнат по-лесно да управлявате разговорите, да акцентирате върху полезна и достоверна информация и да подкрепяте членовете си. За повече информация относно нашите усилия във Facebook и Instagram вижте блога ни в „Читалня“.Източник  Фейсбук

Добави коментар

Твоят имейл адрес, няма да бъде публиквуан.