Богоявление е един от най-древните християнски празници.Честит празник на всички именници

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари по Грегориански календар и е посветен на раждането на Иисус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – ХристосСветият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника.

На този ден имен ден празнуват: Богомил, Йордан, Йорданка, Данчо, Данко, Даниел, Богдан, Богдана, Божидар, Динко, Диньо, Дана, Дан, Божан, Божана, Божил, Боголюб, Боголюба и др.

Ритуалът с хвърлянето на кръста на Йордановден ще се състои. По традиция кръстът ще бъде хвърлен в езерото в столичния квартал „Дружба“ по обяд. Също по традиция желаещите могат да се включат в надпреварата кой ще извади кръста от водите или както се нарича „спасяването на кръста“

Екипа  на радио FolkBG поздравява всички празнуващи и желае ЗДРАВЕ ,късмета  да е винаги с Вас .

нфо:.standartnews.com 

Добави коментар

Твоят имейл адрес, няма да бъде публиквуан.